О САЗВЕЖЂУ З најкраће речено

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА / Реч је о мисли Жана Коктоа коју је Кортасар преузео, а пре мене још неки књижевници. Дакле, та реченица припада многим писцима, свакоме на свој начин, и истински ме одушевљава: Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико) Захваљујући Сазвежђу Заветина - својеврсној Зони преливања, где се различитост европских нација и култура, књижевности, уметности укршта, преплиће, стварајући нешто много боље што Србија, Европа и свет до сада нису имали... Настало је полазиште у културно-књижевни центар звани Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ. Овде ће свако моћи да се обавести о сазвежђу ЗАВЕТИНА, и да одабере неки пут којим вреди да се запути... .Захваљујући овом Агрегату, одавде се може кренути у својеврсни електронски лавиринт београдских Заветина, иза којих не стоји ни велики ни прљав капитал, већ несебичност и неуморност српског писца, антологичара, романописца, уредника, издавача Беле ТУКАДРУЗА (М. Лукића) (фамилије и проверених пријатеља). У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија... >>>>>>>> ЛеЗ 0007550Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Newspapers Ecumenical

Newspapers Ecumenical
MEDIUM. Profil

четвртак, 05. фебруар 2015.

Пек: испирање злата

...

     После ослобађања од Турака, експлоатација злата обновљена је крајем 19. века у време Краљевине Србије, а затим и у Краљевини Југославији. У ту сврху коришћен је специјални багер за вађење златоносног песка. Велики багер постављен је почетком тридесетих година прошлог века у селу Нересница, у близини Кучева и то је био други багер по величини у свету, одмах иза оног који је за британску круну експлоатисао злато у Индији. Багер у Нересници купило је акционарско предузеће ''Нересница-Глоговица'', у којем је краљ Александар Карађорђевић био већински власник. Багер је прорадио 12. октобра 1934. године, само три дана после атентата на краља у Марсеју. Према подацима из архива, овај багер је из Пека вадио између 25 и 32 килограма чистог злата месечно. Екслопоатација злата на овај начин из печког корита, трајала је све до средине 1955. године и за то време извађено је више од седам тона племенитог метала. Место Благојев камен, у околини Кучева, све до пре пола века, важило за један од најбогатијих рудника „самородног” злата у Европи.
Сезона испирања злата на Пеку почиње у мају и траје све до новембра, када се љубитељи овог племенитог метала повлаче до следећег пролећа. Пошто се злато формира на каменом кварцу, потребне су кише и бујице да га сперу и однесу у сам Пек. Зато је за његово испирање најпогоднији период од маја до новембра, када има највише падавина.
      извор: видети више: МРС

Нема коментара:

Постави коментар

Салаш СЕВЕРАЦА

Салаш СЕВЕРАЦА
Архив Сазвежђа ЗАВЕТИНА